Microsoft'un lisanslı kullanıcılarına sunduğu Microsoft Masaüstü Geliştirme Paketi ( Microsoft Desktop Optimization Pack - MDOP ), bilgi teknolojileri şirketlerinin dinamik ve daha verimli altyapılar oluşturmasını sağlayarak, masaüstü kontrolünü ve kullanıcıların yönetimini kolaylaştırmaktadır. Böylelikle kullanıcıların ihtiyaçlarına her yerden cevap verebilen sistemler kurulabilmektedir. Microsoft'un üretmiş olduğu bu paket Microsoft Windows Server 2008 işletim sisteminin değerini arttırmakla beraber, birlikte kullanıldıklarında iyi sonuçlar veren masaüstü ortamlarını oluştumaktadır.
Microsoft Masaüstü Geliştirme Paketi altı adet yeni yazılım içermektedir. Bu altı yeni yazılım arasında en çok dikkat çekenlerden birisi ise uygulamaların sanallaştırılmasına olanak sağlayan SoftGrid yazılımıdır. Microsoft'un bünyesinde piyasaya sürülen SoftGrid yazılımı, uygulamaları sanal ve ağ üzerinden ulaşılabilen yazılımlar haline getirerek daha hızlı, daha zahmetsiz ve daha kullanışlı sistemler kurulmasına olanak sağlar. Etki alanındaki kullanıcılara ağa bağlı herhangi bir bilgisayardan, uygulamalara anlık olarak ulaşabilme imkanı sağlayan uygulama sanallaştırma yazılımı, böylelikle sistem yöneticilerine ağ üzerinde bulunan bütün istemcilere uygulamayı yüklemek yerine, tek bir merkezden yönetilen ve istenildiği zaman kullanıcıların ulaşabildiği sanal uygulamalar oluşturma imkanı sağlar. Uygulama sanallaştırma; Gpo ve Msi paketleriyle yüklemekten farklı olarak, uygulamaları kullanıcıların önbelleğine göndererek çalışmasını sağlar. Bu sayede çok daha hızlı bir iletişim sağlanmış olur. Bir kullanıcı bir uygulamaya ulaşmak istediği zaman sanallaştırılmış uygulama merkezinden yalnızca gerekli kısımlar gönderilmektedir. Uygulama ve kullanıcı bilgileri ön bellekte dosya tabanlı bir bölümde tutularak, uygulamanın ihtiyaç duyulan kısımları da daha sonra buradan çağırılarak çalıştırılmaktadır. Kullanıcıların uygulamaları korumalı olarak saklandığından bilgisayarın kapanması gibi durumlarda dahi veri kaybının önüne geçilmektedir. Uygulamalar yalnızca okunabilir olarak kullanıldığından işletim sisteminden veya çeşitli programlardan kaynaklanan uyumsuzluk sorunları da ortadan kaldırılmış olur. Örnek olarak bir uygulama çalışırken, kullandığı kaynak dosyanın üzerine yazacağından aynı kaynak dosya başka bir uygulama tarafından kullanılmak istendiğinde uyumsuzluk sorunu yaşanacaktır. Ancak sanallaştırılmış uygulamalar kaynak olarak kendilerine özel kopyaladıkları dosyaları kullandıklarından uyumsuzluk sorunları ortadan kalkmış olur.
Uygulama Sanallaştırma'nın Avantajları
-
Bütün istemcilere uygulamaları yüklemek (deploy etmek) gibi çok zahmetli ve uzun bir süreç yerine, daha pratik bir şekilde ve daha kısa sürede istenilen uygulamaları sanallaştırıp, gerekli kullanıcılara açarak işlem tamamlanır. Böylece çok zaman alan, programları istemcilere yükleme çalışmalarına gerek kalmayacağından, kısa sürede uygulamalar kullanılabilir hale getirilebilir. Ayrıca uygulamalar istemcilere dağıtılmadığından kullanıcılar kendi bilgisayarlarına bağımlı olmaktan kurtulurlar. Kullanıcı adı ve parola kullanılarak her bilgisayardan gerekli uygulamalara erişebilirler.
-
Normal şartlarda uygulamalar kurulmadan önce uzun süren uyumluluk testlerinden geçmek zorundadırlar. Aynı kaynak dosyayı kullanan uygulamaların çakışmasını önlemek adına gerçekleştirilen bu süreç çok fazla zaman almasının yanı sıra ek bir maliyet de ortaya çıkarmaktadır. Ancak sanallaştırılmış uygulamalar kaynak dosyaları kopyalayarak, kendi kaynak dosyalarını kullandıklarından herhangi bir uygulamayla veya işletim sistemiyle uyumsuzluk sorunu yaratmazlar. Böylelikle uyumsuz programlar aynı masaüstü veya terminal sunucu üzerinde kullanılabilirler.
-
Sanallaştırılmış uygulamalar uyum problemi olmadan işletim sistemlerinde çalışabildikleri için, işletim sistemi geçişlerinde de kolaylık sağlarlar. Böylelikle daha küçük imaj setleri oluşturulmasına olanak tanıyarak, daha kısa sürede işletim sistemi değişikliklerinin gerçekleştirilmesine imkan verirler.
-
Uygulama sanallaştırma yazılımının diğer bir avantajı ise uygulamalardan kaynaklanan sorunları merkezi olarak çözebilme imkanı tanımasıdır. Uygulamalar her bilgisayara ayrı ayrı yüklenmediğinden, yalnızca terminal sunucu üzerinden veya yönetici bilgisayardan işlem yaparak sorunlar giderilebilir.
-
Uygulama sanallaştırma yazılımı ile kullanıcılar herhangi bir yükleme yapmak zorunda kalmadan yönetici cihaz üzerinden yapılacak tek bir işlemle uygulamaların son sürümlerini veya farklı sürümlerini kullanabilirler. Ayrıca önceden olduğu gibi veri yedeklemesi de yapabilirler. Bu sayede iş sürekliliği de sağlanmış olur.
Uygulama Sanallaştırma Yazılımının Terminal Sunucularda Kullanımının Avantajları
Terminal sunucular üzerinden hizmet veren büyük organizasyonlar için uygulama sanallaştırma yazılımı sistem yöneticilerini birçok sorundan kurtarmakla birlikte, daha verimli ve daha güçlü sunucular kurulmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca sunucuların verimliliğinin artmasından dolayı, yapılan yatırımların da karşılığı büyük ölçüde alınmaktadır. Normal şartlarda uygulamalar sunuculara kurulmadan önce hangilerinin birbirleriyle uyumsuzluk yaratacağını anlamak için, uygulamalara önemli testler yapılması gerekmektedir. Yapılan testler sonrasında da sunucuların kurulacak uygulamalara göre özel olarak ayarlanmaları gerekir. Aynı sunucu üzerinde yalnızca birbirleriyle uyumlu uygulamalar kullanılabildiğinden sunucuların verimlilikleri düşmektedir. Bu sebepten dolayı hizmet verilecek kullanıcı sayısı arttıkça, talep edilecek uygulama sayısı artacağından ihtiyaç duyulan terminal sunucu sayısı da artacaktır. Böylelikle hizmet verilen organizasyon büyüdükçe, maliyet de çok fazla artacaktır. Maliyetin artmasının yanı sıra sunucular tam kapasiteyle çalışamayacağından yapılan yatırımların da karşılığı yeterli ölçüde alınamayacaktır. Uygulama sanallaştırma yazılımı ile terminal sunuculardaki bu dezavantajların önüne geçilmekle birlikte aşağıda sıralanan avantajlar da beraberinde gelmektedir.
-
Öncelikle uygulama sanallaştırma ile aynı terminal sunucu altında çalışamayan, birbiriyle uyumsuz olan programlar, aynı programın farklı versiyonları herhangi bir çakışma olmadan birlikte çalışabileceği için sunucuların verimliliği artacaktır. Çünkü sunuculara belli uygulamalara uyum sağlayacak şekilde ayar yapma zorunluluğu ortadan kalkacaktır. Böylelikle ihtiyaç duyulan terminal sunucu sayısı azalacağından maliyet azalacak, ayrıca sistemin yönetimi kolaylaşacaktır.
-
Uygulama sanallaştırma yazılımının diğer bir avantajı da, yeni bir uygulama terminal sunucuya yükleneceği zaman ortaya çıkan uğraş verici ve riskli süreçleri ortadan kaldırmasıdır. Yeni uygulama yüklenmeden önce bütün kullanıcıların oturumlarının kapalı olması, daha sonra sunucunun biçiminin değiştirilmesi gerektiğinden ve bu da sunucunun kullanım dışı kalmasına yol açacağından son derece karmaşık ve riskli bir süreç meydana gelmektedir.
Uygulama sanallaştırma ile sunucu üzerinde herhangi bir ayar yapılmasına ve sunucunun kullanım dışı kalmasına gerek olmadan her türlü güncelleme, uygulama yükleme-silme işlemleri yapılabilmektedir. Çünkü uygulama sanallaştırma yazılımı kullanıldığında programlar için sunucuların sistemlerinde, ayarlarında değişiklikler yapılmasına gerek yoktur. Uygulamalar her ortamda sorunsuz çalışabilmektedirler.
-
Uygulama sanallaştırma yazılımı ile uygulamaların çakışması yada işletim sistemiyle olan uyumsuzlukların önüne geçildiğinden, yeni uygulamaları istemcilere kurarken karşılaşılan çakışma ve uyumsuzluk sorunlarıda engellenmiş olacaktır. Böylelikle yeni uygulamaları kurmadan önce yürütülen uzun süreli testlere de gerek kalmayacaktır.
-
Son olarak uygulama sanallaştırma ile terminal sunucular üzerinde profil yönetimi çok kolay hale gelmektedir. Uygulamaların ayarları ağ üzerinde belli bir yerde tutulduğundan istenilen her sunucu üzerinden uygulamalara ulaşılarak gerekli ayarlamalar yapılabilir. Ayrıca temel ayarlar belli bir yerde saklandığından, kullanıcılar uygulamaları kendilerine göre ayarlama imkanına da sahiptirler.